
Grzyb z cisa kluczem do pozyskania tańszego leku przeciwnowotworowego
1 października 2015, 07:58Badanie pożytecznych grzybów (endofitów) z cisów może pozwolić na produkcję tańszego leku przeciwnowotworowego paklitakselu.

Wilki mądrzejsze od psów? A może nie?
18 września 2015, 08:16Psy postawione przed problemem, za rozwiązanie którego czeka je nagroda, bardzo szybko się poddają i czekają na pomoc człowieka. Postępują więc inaczej niż wilki. Kwestią otwartą pozostaje, czy wskutek ewolucji uczyniliśmy psy bardziej leniwymi i mniej inteligentnymi niż wilki, czy też to objaw ich wysokiej inteligencji społecznej.

Ruszył pierwszy polski e-Uniwersytet
14 września 2015, 05:04Zapraszamy do Copernicus College – pierwszego polskiego e-Uniwersytetu!

Chemiczny wirus do dostarczania leków
31 sierpnia 2015, 10:32Opierając się na zasadach działania wirusów, naukowcy z Uniwersytetu w Strasburgu opracowali polimerowe wirusy chemiczne, które dostarczają do komórek leki.

Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?
21 sierpnia 2015, 06:38Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.

Do serca kobiety przez żołądek
14 sierpnia 2015, 10:39Kobiece mózgi silniej reagują na romantyczne wskazówki przy pełnym żołądku.

Świętował urodziny przez 46 godzin
13 sierpnia 2015, 06:23W zeszłym roku Sven Hagemeier postanowił zapracować na wpis w Księdze Guinnessa w kategorii "najdłuższe urodziny". Udało mu się, bo dzięki odpowiedniemu planowaniu lotów i przekroczeniu linii zmiany daty, dzień jego 26. urodzin rozrósł się do 46 godzin.

Psy mają obszar mózgu do rozpoznawania twarzy
4 sierpnia 2015, 11:42W płacie skroniowym psów znajduje się region odpowiedzialny za przetwarzanie twarzy. Nadano mu nazwę DFA (od ang. dog face area).

Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.

Rozpowszechnione chemikalia zwiększają ryzyko nowotworów
23 lipca 2015, 09:50Rozpowszechnione w środowisku związki chemiczne, które są uznawane za bezpieczne w niewielkich dawkach, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Do takich wniosków doszła grupa 200 naukowców z 28 krajów. Uczeni prowadzili przez trzy lata badania nad 85 popularnymi związkami chemicznymi, które nie są uznawane za rakotwórcze